Op de algemene vergadering van de Antwerpse Jagers Vereniging werd een handleiding voor de inrichting van een natuurvriendelijk jachtkansel voorgesteld, waardoor deze omtovert tot een heuse biodiversiteitstoren.
Jachtkansels staan dikwijls op plaatsen met een uniek microklimaat zoals een bosrand of een bosdreef. Ondanks de aanwezigheid van verschillende diersoorten in deze natuurelementen, spelen de jachtkansels niet altijd in op de kansen.
Met de biodiversiteitstoren willen de initiatiefnemers een thuis bieden aan dieren in de omgeving van de jachtkansel. Dankzij deze handleiding, samengesteld door Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, kunnen Vlaamse jagers via een modulair systeem zelf beslissen welke elementen aan de jachtkansel worden toegevoegd.
Elk element staat in voor het onderbrengen van een bepaalde diergroep en/of diersoort. De digitale handleiding is raadpleegbaar op de website van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (www.rlkgn.be), de jachtsector zorgt voor de verdeling van de handleiding onder haar leden.
Een prototype van de biodiversiteitstoren is te bezichtigen in de Desselse bossen en werd gebouwd in een samenwerkingsverband tussen het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, wildbeheereenheid Dessel en de Herentalse Technische School kOsh Campus Scheppersstraat.